På denne siden kan du få masse tips og inspirasjon til hva du bør tenke på når du skal kjøpe stoff. Hvor kan du få tak i restestoff? Hva kan du sy med restestoff? Du kan få hjelp til å lære deg ulike syteknikker, og masse mer.
Jeg har sydd siden jeg var barn og har likt det godt. Det å kunne skape noe nytt og personlig, noe som ikke alle andre har og å kunne bruke et stoff som har blitt brukt il noe annet og lage om til noe nytt. Det synes jeg er fint.
Begynte å sy om da jeg var barn
Jeg husker jeg var på feriehuset til min grandtante og grandonkel i Sverige da jeg var ca 9-10 år. De har sydd i alle år og lever av det. Interiørsøm, for å være spesifikk. De hadde masse rester av olastoff de hadde brukt til å lage putetrekk og sengesett til noen kunder. Vi (søsteren min og jeg) fikk lov til å bruke noe av det å lage hver vår dongeriveske. Det ble veldig kult. Allerede da så jeg gleder av å skape noe nytt av noe som ellers skulle blitt kastet.
Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke var spesielt opptatt av eller interessert i å bruke restestoff da jeg var 10 år for å redde planeten, men det har virkelig endret seg de siste årene.
Hvorfor restestoff?
Hvorfor er det så viktig å tenke på å bruke restestoff? Jeg tenker ihvertfall at det er viktig å tenke på for å ta vare på planteten og miljøet. Tenk så mye ressurser som er brukt for å lage metervarer av et stoff. I stedenfor at det blir kastet eller ligger i skapet, så er det masse fint man kan sy av restestoff. Restestoff trenger ikke å være fillebiter, men det kan være 2 meter med stoff som er igjen. Mye stoff som er eldre, som kanskje ligger på loftet hos bestemoren din, kan være av svært gode materialer og kvalitet.
Masse kult man kan lage av restestoff
Det er masse man kan sy ut av restestoff. Du kan sy barneklær, vesker, slips, sløyfe, putetrekk, bluser, kjoler, gensere, shorts, kjøkkenkluter, mobilvesker osv. Tenk så hyggelig å sy en fin veske av et restestoff du har fått av bestemoren din, som er av god kvalitet? Kanskje det er et sjeldent stoff som det er vanskelig å få tak i? Slike personliger gaver er veldig fint å gi til noen man er glad i.
Restestoff skal ikke være kjipt og kjedelig, det skal være gøy og bra
Det høres kanskje kjedelig ut når jeg skriver restestoff, men det er absolutt ikke hensikten. Hensikten er å lete i skap, spørre foreldre eller besteforeldre om de har noen klær de ikke bruker lengre, eller finne noen klær i skapet ditt som ikke lengre passer, og kunne skape noe nytt av det. Eller finner du noen gamle duker eller gardinger? Tenk på at de stoffene allerede er produsert og gitt fra seg sitt «miljøavtrykk», noe som gjør at du kan sy om og lage noe nytt med supergod samvittighet. La oss si at du har en kjempefin duk på 3 meter liggende. Du kan kanskje fått det gratis av moren din? Du kjøper et mønster til en kjole som koster rundt 50-70 kr. Tenk, da har du brukt maks 70 kr på en fin kjole, istedenfor å kjøpe en ny. Det hjelper masse på både miljø og lommebok.
Så, hvor kan man få tak i restestoff?
HVORDAN BRUKE STRYKEJERNET RIKTIG?
Når man skal sy, så er strykejern et godt verktøy å bruke. Det gjør at sømmene ligger penere og at plagget generelt ser bedre ut.
Strykejern kan kjøpes for et par hundre lapper og opp til flere tusen kroner. Hva du velger kommer litt an på hvor mye du skal sy og hvor viktig det er for det med et godt strykejern.
Det styrkejernet jeg bruker ligger på et sted midt i mellom. Det er bra og dekker mitt behov. Det har også dampfunksjon, noe som jeg liker å bruke til noen ulike stoffer og metoder.
Hvor mye varme tåler stoffet?
Ulike stoffer tåler ulik nivå av varme. F.eks bomull tåler høy varme, mens syntetisk og ull tåler mindre varme. De fleste strykejern har et hjul du kan skru på eller knapper hvor du velger hvilket materiale du syr med.
Dette er viktig, da stoffet kan bli ødelagt eller smelte hvis du bruker for høy varme på det.
Sjekk stoffet før bruk for å være sikker på at du bruker riktig varmefunksjon på strykejernet.
1. Lav vamreinnstilling - Syntestisk materiale
Materialer som Akryl, Nylon, Spandex eller Lycra er stoffer som må strykes på laveste varmeinnstiling. Det tåler ikke dampfunksjon, men du kan som regel spraye litt vann på dersom det trengs.
2. Lav til middels varmeinnstilling - Andre syntetisk materiale og naturmateriale
- Polyester er også syntetisk, men det tåler litt høyere varme enn de andre nevnt over. Her kan du bruke lav til middels varme. Du kan benytte dampfunksjon om nødvendig.
- Silke er naturmateriale og tåler lav til middels varme. Bruk gjerne lavest mulig varme om mulig.
- Ull er også naturmateriale og tåler lav til middels varme. Det kan være lurt å fukte stoffet litt før du stryker det. Spray litt vann på først.
- Viskose er også naturmateriale og tåler lav til middels varme. Her anbefales det å ikke fukte stoffe, om mulig.
3. Høy varmeinnstilling - Naturmateriale
- Bomull og Lin - Bomull og Lin er naturmateriale og tåler høy varme. Her kan du gjerne spraye fuktig med vann eller bruke dampfunksjon.
Hvis du er usikker på hvilket stoff du skal styrke med, bruk lav varme for sikkerhets skyld.
Syntetiske stoffer som blant annet polyester og Akryl kan smelte hvis du bruker for høy varme. Da blir stoffet ødelagt.
Du kommer mest sannsynlig ikke til å kjøpe en slik symaskin som på bildet, men de gamle maskinene er jo veldig kule. Utrolig stilige er de også.
Men når det kommer til valg av symaskin, så er det spesielt to faktorer du bør tenke på i forkant. Det er bruk og pris.
Bruk og pris
1. Bruk- Du bør tenke over mye mye du kommer til å bruke symaskinen. Det kan jo så klart hende at du tror du skal bruke den litt som hobby, men så ender du med å bli bitt av sy-basillen og bruken blir noe helt annet. Men ta en vurdering på ca bruk og hvor mye tid du kommer til å bruke på å lære deg å sy og hvor komplisert du vil sy etterhvert.
Jeg kjøpte meg en "ordentlig" symaskin i 2018 og hadde spart til den. Før det lånte jeg en symaskin som var en typisk "hobby"-maskin til litt over 1000-lappen. Den gjorde på en måte jobben sin, men det oppstod ofte småting som irriterte meg. Det var ting som at undertråden hopet seg slik at det blir en stor klump av undertråd som samler seg. Dette må fjernes ved at man åpner opp der hvor spolehus og undertråd sitter. Det var også ting som at maskinen sydde ujevnt og tråden "hoppet" ut av nåløyet sitt.
Med denne maskinen sydde jeg vanlig klær til meg selv, ikke altfor komplisert, men jeg holdt ofte på i flere timeer av gangen.
Skal du bruke symaskinen til å av og til sy opp en bukse eller å sy inn en kjole? Da ville jeg absolutt gått for en billigversjon. Men skal du bruke symaskinen mer enn det og bruke ulike typer sting, så ville jeg gått for en med litt bedre kvalitet. Det er flere kategorier her, fordi du kan få tak i en symaskin til 35 000, men de fleste av oss har kanskje ikke behov for det. De er superfancy og det hadde sikkert vært veldig gøy å ha en slik maskin, men maskinene som er i midt-siktet er veldig gode.
2 . Pris - Da har vi kommet til pris, og her er det lurt å tenke litt fremtidig og på "investering"-
Som sagt, skal du ha symaskinen mer i boden og skapet enn du kommer til å ha den fremme, så kan det kanskje være like greit å nøye seg med en maskin som koster mellom 1000 og 2000 kr.
Skal du bruke maskinen din som hobby og ønsker å ha en god opplevelse uten å bli sint på maskinen din hvert kvarter, så anbefaler jeg å gå litt opp i pris. Da jeg skulle kjøpe min "ordetlige" maskin i 2018, så ønsket jeg å kjøpe en maskin som jeg ville bli fornøyd med, med god kvalitet og som jeg kunne ha lenge. Gjerne så lenge som mulig. Derfor sparte jeg og ønsket meg penger til bursdag og jul til å kunne ha råd til en slik maskin.
Jeg gikk innom Sømsenteret i Oslo for å se på ulike symaskiner, merker og varianter for å få hjelp til å velge riktig maskin for meg. Det endte med en maskin fra PFAFF til rundt 10 000,-. Grunnen til at jeg valgte PFAFF var nok litt fordi min farmor (som jobbet med søm hver dag) brukte PFAFF i alle år og hadde veldig god erfaring med det. Jeg vet at mange andre merker også er gode, men jeg har foreløpig best erfaring med PFAFF.
Nå har jeg hatt denne maskinen i over 5 år, og jeg er superfornøyd. (Bank i bordet, så det ikke plutselig skjer noe med maskinen), hehe! Maskinen har gjort den jobben jeg har foventet av den og den syr veldig bra. Den holder også ut lenge om gangen og har mange gode funksjoner, som blant annet at det tilbyr mange ulike sømfunksjoner, den kan sy skrift og andre motiver. I tillegg kan jeg justere på hastiget slik at når jeg trykker på trykkfoten, så blir ikke hastigheten påvirket av hvor hardt jeg trår. Maskinen kutter tråden ved at jeg trykker på et ikon med bilde av en saks og maskinen kan sy selv ved at jeg trykker på "play/pause"-knappen.
Detter er ikke reklame og det er heller ikke en direkte anbefaling å velge en slik maskin som jeg har, men jeg anbefaler å titte litt på ulike merker og modeller. Gå gjerne innom en sybutikk dersom du har en i nærheten. Det kan være lurt å velge en butikk som tilbyr flere merker og har et godt utvalg av forskjellige maskiner i butikken.
Fortell dem hva du ser for deg av hvor mye du skal bruke maskinen og hvor mye penger du tenker å bruke.
Fra egen erfaring, så er jeg glad for at jeg "investerte" litt ekstra penger i en maskin, enn at jeg kjøpte en rimeligere maskin. Når det er sagt, så bruker jeg symaskinen min mye og jeg syr med mange ulike stoffer og tykkelser, så jeg har behov for en maskin som er av god kvalitet.
Håper dette hjalp deg litt mot veien om å velge symaskin! Husk å ha det gøy med syingen, og øvelse gjør mester <3